Descrierea Proiectului CardioNet

Proiectul CardioNet este un proiect de cercetare aplicativa interdisciplinara in concordanta cu programul comunitar de sanatate publica demarat de Ministerul Sanatatii si care se inscrie in tendintele prezente in cardiologie si geriatrie, la nivel european si mondial.

Proiectul CardioNET isi propune sa realizeze un sistem pilot de telecardiologie pentru inregistrarea si supravegherea continua, la distanta a pacientilor cardiaci, integrati intr-o retea inteligenta avand la baza unitatile partenere. Sistemul va asigura interoperabilitatea si schimbul de informatii intre principalii actori ai sistemului de sanatate: aplicatii medicale autonome, pacienti, medici de familie, policlinici, spitale, casa de asigurari de sanatate.

Pe baza studiilor efectuate a rezultat ca sistemul CardioNET trebuie sa aiba o arhitectura deschisa, distribuita si modulara, cu scopul de a permite dezvoltarea si actualizarea continua prin adaugarea de noi componente. Modelul de sistem propus va asigura monitorizarea continua a pacientilor cu cardiopatie ischemica, cu tulburari de ritm si a celor sub tratament anticoagulant. In acest scop se vor folosi senzori si echipamente medicale fixe si portabile conectate intr-o retea de comunicatie mixta, cablu si wireless.

Sistemul va asigura schimbul de informatii medicale in timp real intre medicul de familie, policlinica si spital. Sistemul creat va asigura cunoasterea exacta a antecedentelor medicale si a tratamentelor efectuate precum si a evolutiei anumitor patologii.
Utilizarea acestui sistem pe scara larga va contribui la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei prin eficientizarea sistemului de sanatate publica, imbunatatirea asistentei de sanatate primare, secundare si tertiare si o adresabilitate si complianta mai ridicata la tratament din partea pacientilor.
Rezultatele acestui proiect vor fi utile atat medicului specialist cardiolog (printr-o evidenta mai buna a pacientilor dupa instituirea tratamentului de specialitate), asistentei medicale primare si secundare (prin consultarea bazelor de date si prin schimbul de informatii intre specialisti) cat si pacientului (prin cresterea compliantei la tratament, scaderea disconfortului determinat de deplasarile la medicul de familie si specialistul cardiolog, reducerea duratei spitalizarii, reducerea numarului de zile de incapacitate de munca).

Mai jos s-a reprezentat schema generala a sistemului informatic de medicina propus in cadrul proiectului CardioNET. Sunt evidentiati actorii sistemului si interactiunile cu sistemul informatic.

Tehnologiile moderne ITC folosite (SOAP, XML, servicii web, ontologii) vor asigura realizarea unor inregistrari electronice cu datele pacientilor conforme cu standardele internationale si vor asigura un inalt grad de interoperabilitate intre sisteme eterogene.
Structurile specifice de date vor permite colectarea, stocarea si regasirea datelor medicale clasice, a datelor electrocardiografice, inclusiv tulburari de ritm si conducere, precum si a datelor de laborator privind tratamentul anticoagulant.

Datele colectate si stocate in serverele retelei vor sta la baza unor studii medicale sintetice. Impactul in societate al acestor studii se va concretiza prin documentarea unor masuri de profilaxie primara sau secundara.